Saaralla on aalto

Juuso Määttänen kirjoitti Helsingin Sanomissa 3.3.2018 viitaten tämän vuoden Uuden Musiikin Kilpailuun: “Saara Aalto voitti itsensä kilpailussa, joka ei ollut kilpailu – ja silti onnistui häviämään”. Juuso on väärässä. Saara ei ole hävinnyt mitään. Saara on voittaja. Hänen UMK-matkassa ei ole kyse kilpailuvoitosta, eikä edes musiikista, vaan media-ajasta, markkinoinnista ja liiketoiminnasta.

 

Mediahuomio on artistille kuin täydellinen aalto surffaajalle: hän osaa hyödyntää sen nosteen, kunnes kohottava voima loppuu ja surffaaja painuu pinnan alle. Lopun sukellus ei merkitse tappiota, vaan luonnollista tapahtumien kulkua. Surffaaja nousee pintaa ja iloitsee vauhdikkaasta matkastaan aallon harjalla. Tästä hetkestä alkaa uuden aallon metsästys.

 

Saara Aalto on monella tavalla lahjakas. Kuitenkin vasta aika paljastaa meille onko Saaralla riittävän kiinnostavaa annettavaa yleisölle. Parhaillaan hän surffaa todella ison aallon harjalla ja näyttää hallitsevan tilanteen suvereenisti.

 

Vuoden ajan Saaran oli helppoa liihotella X Factor UK:n mahdollistaman media-aallon harjalla. Sitten X Factor -aalto murtui ja Saara sulkelsi. Taitavaksi uraohjukseksi kuoriutuva artisti aloitti valmistautumisen seuraavaan aaltoon. Hän teki biisejä menestyneiden yhteistyökumppaneiden kanssa, suunnitteli uraansa levy-yhtiön kanssa, ja odotti seuraavaa aaltoa.

 

Teille, jotka ette ole koskaan ostaneet media-aikaa, media-ajan hinnat lienevät tuntemattomat. Esimerkiksi useimmat radiossa kuulemamme biisit eivät ole päätyneet radioiden soittolistoille musiikillisten meriittiensä vuoksi. Levy-yhtiöt ovat maksaneet radiokanaville suuren summan rahaa saadakseen media-aikaa markkinoimallensa tuotteelleen.  

 

Tuotteen markkinointiin tarvitaan mediahuomiota, mutta mistä sitä saadaan kustannustehokkaasti, eli mahdollisimman suuri hyöty pienillä kustannuksilla. Kun halutaan rakentaa menestystuote, on ajateltava myös ajoitusta.

 

X Factor toi Saaralle uusia yhteistyökumppaneita. Biisejä syntyi ja uutta ideoitiin. Kun tuote alkoi valmistua, vain yksi puuttui: mediahuomio ja -aika, uusi aalto.

 

Kesällä 2017 Saara Aalto teki Lidlin kanssa yhteistyössä cover-version ja musiikkivideon Passangerin ‘Let her go’ -biisistä. Lidlin versiolla Aalto laulaa uusiksi kirjoitetuilla sanoilla, 20:lla eurooppalaisella kielellä. Video pyöri youtubessa vielä alkuvuodesta 2018, mutta nyttemmin virallinen versio on poistettu näkyvistä. Yli puoli vuotta Saara Aalto toimi Lidlin mainoskasvona eurooppalaiselle yleisölle ja vielä heidän omilla kielillään. Kuinka somasti sattuikaan kutsu Euroviisuihin viime vuoden lopuksi. Mikä yhteensattuma!

 

Saara on surffannut kaikki mahdolliset aallot X Factor UK:n jälkimainingeissa ja nyt surffaa sadan miljoonan katsojan eteen markkinoimaan omaa levyään. Huom: “markkinoimaan omaa levyään”. YLE teetätti musiikkivideot kolmesta biisistä Norjassa, maksoi brittiläisen koreografin suunnittelemaan kolme isoa liveshow’ta, tuotti runsaasti videomateriaalia netiin, antoi TV-näkyvyyttä Suomessa ja vie Saaran sadan miljoonan katsojan eteen. Jos Saara Aallon saama media-aika X Factor UK:n, UMK:n ja Eurovision laulukilpailun myötä muutettaisiin rahaksi, puhuisimme miljoonista euroista. Sellaisiin satsauksiin on harvalla levy-yhtiöllä varaa, varsinkaan uuden artistin kohdalla.

 

Juuso Määttäsen kirjoituksessa siteerataan Saara Aaltoa: “Ei oikeastaan väliä, olemmeko ykkösiä, kakkosia tai kolmosia. Kunhan pistämme pystyyn hyvän show’n, pidämme hauskaa ja saan tuotua kappaleen sanomaa esille. Ei minulla ole mitään paineita”. Ei varmasti olekaan. YLEhän lahjoitti Warner Musicille Saaran ensimmäisen kansainvälisen levyn markkinointikampanjan.

 

Saaralle on saatu aikaiseksi media-aalto, jota hyödyntämällä hän saa lisää tunnettuutta. Jos media-aika annetaan ontolle sisällölle, syntyy pelkkä tähdenlento. Toisaalta jos artistilla on oikeasti jotain sanottavaa, ja markkinointisuunnittelijat osaavat hyödyntää media-ajan optimaalisesti, saavutetaan suuremmalla todennäköisyydellä pitkäaikaista menestystä.  Jäämme kiinnostuneena odottamaan tuloksia tästä puoliksi piilotetusta mainoskampanjasta.

 

Joko alat hahmottaa, miksi Saara on voittaja? Ensimmäinen palkinto kilpailussa ei ole tae menestyksestä. Näkyvyyden saaminen on kaikkein tärkeintä, koska se sysää ison aallon liikkeelle, ja oikein surffattaessa mahdollistaa menestyksen. On täysin artistista ja hänen taustajoukoistaan kiinni, kuinka aalto osataan hyödyntää liiketoiminnassa. Kun aalto lähtee liikkeelle, on tietty aika hyödyntää nk. aikaikkuna. Jos karavaania ei saa liikkeelle oikeaan aikaan, voi mukisematta palata takaisin trukkikuskiksi rautakaupan takapihalle. Uran kannalta merkittäviä aaltoja ei muodostu loputtomiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: