Pelastetaanko pojatkin?

Onnistuvatko islantilaiset pojat saamaan ensimmäisenä maailmassa lain suojaamaan heidän kehon koskemattomuutta?

Islanti on aiheuttanut kovan kalabaliikin juutalaisten ja islamin uskoisten keskuudessa, kun joukko islantilaisia kansanedustajia on laatinut lakiesityksen alle 15-vuotiaitten poikien ei-lääketieteellisten ympärileikkausten kieltämiseksi. Laki siis ei kieltäisi ympärileikkausta vaan ainoastaan sen suorittamisen lapselle, joka ei voi ilmaista suostumustaan tai ei vielä pysty ymmärtämään operaation vaikutuksia kehoonsa. Lain läpimeno olisi merkittävä etappi lasten ja erityisesti poikien oikeuksien edistämistä. Kehon koskemattomuutta kunnioittava lakiehdotus näyttäisi muulle maailmalle mallia kuinka lasten koskemattomuutta ja ihmisoikeuksia pitäisi kunnioittaa.

Uskonnolliset johtohahmot pitävät tällaista lakiesitystä vaarallisena hyökkäyksenä uskonnonvapautta kohtaan. Miksi tiettyjen uskontojen jumalat vaativat poikavauvojen esinahkojen amputaatiota? Juutalaiset ja islamilaiset ovat vakuuttuneet, että esinahanpoisto luo yhteyden Jumalaan. Islamissa ympärileikkaus on profeeta Mohamedin asettama sunna eli yksi hänen opetuksen normi, jota jokaisen miespuolisen muslimin on noudatettava. Muslimipoikien ympärileikkaus suoritetaan ennen murrosikää. Juutalaiset perustelevat ympärileikkauksen ensimmäisen Mooseksen kirjan 17. luvulla, jossa todetaan expressis-verbissä suoraan, että poikavauvan esinahka tulee poistaa kahdeksan päivän ikäisenä.

USA’ssa poikavauvojen ympärileikkaus on rutiininomainen pienkirurginen toimenpide, jolla lähinnä saadaan lisäkuluja synnytyksestä johtuvaan sairaalakäyntiin. Monet sairausvakuutukset kattavat ympärileikkauksen ja se onkin erittäin iso lisätulonlähde monille sairaaloille. Leikkausvälineitä valmistavat firmat myös teettävät tasaisin väliajoin tutkimuksia, joilla yritetään vakuuttaa vanhempia ympärileikkauksen terveyseduista ja taata ympärileikkausvälinevalmistajien bisneksen pyöriminen.

Monet amerikkalaismiehet saattavat elää pitkään etteivät edes ymmärrä, että heidän sukupuolielintä on modifioitu lapsena. Tähän faktaan usein kuitataan välinpitämättömästi, että silloinhan leikkauksesta ei ole mitään haittaa. Niin, joillekin ei ole ja toisille on sitäkin enemmän. Pienen lapsen sukuelintä ei kuulu modifoida tai typistää. Aikuisen kohdalla tilanne on täysin toinen. Kun pojan sukuelin muokataan heti syntymän jälkeen, ei hänellä ole edes kokemusta miltä sen olisi kuulunut tuntua tai näyttää koskemattomana. Tämän ymmärtäminen on monelle miehelle psykologisesti vaikea tilanne.

Usein ajatellaankin, että poikien ympärileikkaus ilman pojan suostumusta olisi tyttöjen ympärileikkausta hyväksyttävämpää. Miksi näin on? Ihmisille on iskostettu uskonnollisten perinteiden ja muinaislääketieteellisten tutkimusten myötä kuva, että vauva ei tuntisi kipua ja että esinahka olisi jotenkin turha härpäkä, josta on vain hyvä päästä jo pelkästään esteettisistä ja hygieenisistä syistä eroon.

 

Vielä 50 vuotta sitten uskottiin yleisesti etteivät lapset tunne samalla tavalla kipua kuin aikuiset ja siksi lapsille tehtiinkin erittäin kivuliaita operaatioita ilman puudutuksia tai kipulääkkeitä – myös ympärileikkauksia. Yhä nykyään etenkin amerikoissa on tapana antaa vauvalle vain sokerivettä ennen leikkausta hämäämään kivun tunnetta. Vauvoja ei voida puuduttaa samalla tavalla kuin vanhempia lapsia ja sokeriveden uskotaan lievittävän kivuliasta operaatiota. Usein vauva kuitenkin oksentaa sokeriveden, koska kipu on niin sietämätöntä. Pelkästään USA’ssa kuolee ympärileikkausten komplikaatioihin satoja vauvoja, joista tilastoissa näkyy vain reilu 100. Suurin osa kuolemista piilotetaan tilastoihin sepsiksinä tai muina komplikaationa.

Suomessa alaikäisten poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta ei ole toistaiseksi lailla kielletty, mutta sen katsotaan loukkaavan lapsen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Vertailun vuoksi voidaan todeta, että esimerkiksi Suomen eläinsuojelulaki määrittää, ettei eläimille saa tuottaa ylimääräistä tuskaa ja kärsimystä korvien tai hännän typistyksellä. Silti lakiimme ei ole kirjoitettu pykälää, joka suojelisi poikavauvojen kehoja turhalta amputaatioivalta toimenpiteeltä.

Mitä ovat ympärileikkauksen väitetyt edut? Tähän ei ole oikeasti mitään avaavaa vastausta, sillä etuja ei ole. Kaikilla nisäkkäillä on terskan suojana esinahka ja se on suunniteltu kuulumaan toiminnallisena osana miehen sukuelimiä. Suomessa yleisin operatiivista apua vaativa tila on fimoosi eli esinahan ahtaus. Fimoosia ollaan myös alettu hoitaa yhä enemmän sekä erittäin hyvin tuloksin venytyshoidolla. Iho on elastista ja muovautuvaa. Toinen tapa kireän esinahan hoitoon on frenulan eli terskan alla olevan kiinnikkeen vapauttaminen. Tämä on hyvin minimaalinen operaatio, joka parantaa esinahan liikkuvuutta. Esinahka toimii siis mekaanisena suojana ja tärkeänä erogeenisenä elimenä. Siksi sitä ei pitäisi poistaa, kuten yleisesti ei haluta poistaa tyttövauvoiltakaan häpyhuulia. Esinahka hoitaa ihon perustehtäviä: lisää tuntoa, suojaa ympäristön mikrobeilta, säätelee lämpöä ja on osa eritystoimintaa. Lisäksi esinahka pitää terskan kosteana ja lisää seksuaalista nautintoa toimimalla yhdynnässä ja sooloseksissä liukasteena.

 

Poikien oikeudet kehon koskemattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen tulisi saada kirjattua Suomen lakiin tyttöjen vastaavan lain rinnalle. Jokaisella lapsella on oikeus määrätä omasta kehostaan ja säästyä turhilta, vaarallisilta kehoon kajoavilta toimenpiteiltä.

 

One thought on “Pelastetaanko pojatkin?

Add yours

  1. Toivottavasti meillä uskalletaan tehdä samanlainen aloite.
    Mikään muuhan tämän puolesta ei puhu kuin pari lähi-idän jumalaa. Täällä Suomessa ei tarvitsisi lapsia silpoa heidän kunniakseen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: